Lær mer om...
Hvordan lese et symønster
Oversikt over symboler som brukes på symønstre.
Under ser du en liste over ulike symboler.
Med knappen "Ta meg dit!" kommer du til bilder, forklaringer og en øvelse du kan gjøre.
På våre symønstre med den letteste vanskelighetsgraden, altså nivå 1 (markert med én symaskin), så vil du alltid finne følgende symboler.
Heltrukken linje er klippelinjen. Denne linjen skal du følge når du klipper ut papirmønsteret. Når du etterpå legger papirmønsteret oppå stoffet for å klippe ut stoffet, blir dette linjen du følger for å klippe ut stoffet.
Dette er den samme linjen som beskrevet over, altså klippelinjen. Her er den vist med en saks for å minne om at dette er klippelinjen.
Striplet linje er sømlinjen. Denne linjen skal du følge når du skal sy. Linjen er tegnet på papirmønsteret, så når du sitter med stoffbitene for å sy, ser du ikke linjen. Se punkt lengre ned der vi forklarer notch/symerke, det er til hjelp for å huske hvor sylinjen går.
Dette er den samme linjen som beskrevet over, altså sømlinjen. Her er den vist med en trykkfot for å minne om at dette er sømlinjen.
Symbolene under brukes etter behov.
Notch er den lille streken eller hakket som står på klippelinjen. Det kalles også hakk, syhakk eller symerke. Det er der for å vise hvor man skal sy. Notchene overfører man fra papirmønsteret og til stoffet ved at man klipper hakk med saksen der disse er. Da kan man klippe gjennom både papirmønsteret og stoffet, og man klipper halvveis inn i sømrommet (ca 0,5 cm). Se mer om notch her.
Straight grain betyr trådretning. Papirmønsteret skal legges på stoffet slik at pilen flukter med stoffets trådretning. Det betyr at trådretningspilen ligget i samme retning som stoffets trådretning. Trådretningspilen har pil i begge ender, og den er så lang som mønsterbiten er.
On fold betyr på fold/brett. Du må altså brette stoffet før du klipper, og så skal papirmønsteret legges slik at linjen som er merket med on fold, flukter med brettekanten på stoffet. 
En saks med et kryss over, betyr at linjen ikke skal klippes. Dette symbolet er som oftes på en linje som også har symbolet on fold (se over).
Center front betyr midt foran. Center front forkortes enkelte ganger med C.F.
Center back betyr midt bak. Center front forkortes enkelte ganger med C.B.
Dette symbolet viser et innsnitt, også kalt snitt. Streken skal syes sammen og sømmen skal ende i senter av prikken. Enkelte ganger kan det være et kryss i stedet for en prikk, eller det er kun sømlinjene som er tegnet. Sømlinjene til innsnittet kan ha samme utseende som mønsterlinjene til den størrelsen (se under) du har valgt, eller de kan være heltrukne.
Et kryss på mønsteret viser plasseringen til noe du skal legge oppå. Fire slike kryss kan f.eks. vise plassering av hjørnene til en påsydd lomme, eller det kan vise plasseringen av en knapp.
På våre mønster er et tall med en sirkel rundt, nummeret til mønsterdelen.
På alle våre mønstre med vanskelighetsgrad 2, 3 og 4, brukes de følgende linjer for å indikere de ulike størrelsene.
Denne linjer følger du for størrelse 34. Våre mønstre er inklusive sømrom.
Denne linjer følger du for størrelse 36, og for størrelse S dersom mønsteret kommer i str S-M-L. Våre mønstre er inklusive sømrom.
Denne linjer følger du for størrelse 38. Våre mønstre er inklusive sømrom.
Denne linjer følger du for størrelse 40, og for størrelse M dersom mønsteret kommer i str S-M-L. Våre mønstre er inklusive sømrom.
Denne linjer følger du for størrelse 42. Våre mønstre er inklusive sømrom.
Denne linjer følger du for størrelse 44, og for størrelse L dersom mønsteret kommer i str S-M-L. Våre mønstre er inklusive sømrom.
Denne linjer følger du for størrelse 46. Våre mønstre er inklusive sømrom.
Denne linjer følger du for størrelse 48. Våre mønstre er inklusive sømrom.